Jagody: małe owoce o wielkiej mocy
Niepozorne jagody, które możemy znaleźć w polskich lasach, okazują się prawdziwymi superfoodami. Najnowsze badania wykazały, że borówki czarne (Vaccinium myrtillus), zwane potocznie jagodami, zawierają wyjątkowo wysokie stężenie antocyjanów: związków o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Co ciekawe, polskie jagody leśne przewyższają pod tym względem nawet słynne borówki amerykańskie. W 100 gramach świeżych owoców znajduje się aż 500 mg antocyjanów, podczas gdy w tej samej ilości borówek amerykańskich jest ich około 300 mg. Oznacza to, że spożywanie rodzimych jagód może skuteczniej chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i związanymi z nim chorobami.
Warto również wspomnieć o wysokiej zawartości witaminy C w jagodach. W 100 gramach tych owoców znajduje się około 15 mg kwasu askorbinowego, co stanowi prawie 20% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Regularne spożywanie jagód może więc wspierać układ odpornościowy i opóźniać procesy starzenia.
Obalamy jeszcze jeden mit. Naukowcy potwierdzili, że jagody nie tracą swoich właściwości po zamrożeniu. Ich mrożenie pozwala zachować nawet 90% związków bioaktywnych zawartych w świeżych owocach. Oznacza to, że możemy cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami przez cały rok.
Maliny - nie tylko smaczne, ale i lecznicze
To kolejny letni owoc, którego właściwości zdrowotne są trudne do przecenienia. Są one bogatym źródłem elagotanin, czyli związków o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. W 100 gramach świeżych malin znajduje się około 200 mg tych cennych substancji. Co więcej, badania wykazały, że elagotaniny zawarte w malinach są wyjątkowo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm.
Warto pamiętać o wysokiej zawartości błonnika. W 100 gramach tych owoców znajduje się aż 6,5 grama błonnika, co stanowi ponad 20% dziennego zapotrzebowania. Regularne spożywanie malin może więc wspierać pracę układu pokarmowego i zapobiegać zaparciom.
Sto gramów malin dostarcza zaledwie 52 kcal, a dzięki wysokiej zawartości błonnika dają uczucie sytości na długo. Mogą więc stanowić doskonałą, niskokaloryczną przekąskę dla osób dbających o linię.
Truskawki, czyli więcej niż tylko smak lata
Truskawki, choć powszechnie uważane za przysmak z przełomu wiosny i lata, najczęściej pojawiają się na naszych stołach już podczas najcieplejszej pory roku, dlatego też umieszczamy je w tym zestawieniu.
Okazuje się, że truskawki są jednym z najbogatszych źródeł witaminy C wśród owoców naturalnie występujących w Polsce. W 100 gramach znajduje się aż 60 mg kwasu askorbinowego, co stanowi prawie 75% dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. To więcej niż w tej samej ilości cytryn czy pomarańczy. Regularne spożywanie truskawek może więc znacząco wzmocnić układ odpornościowy i poprawić kondycję skóry.
Zwraca uwagę również wysoka zawartość kwasu elagowego w truskawkach. Ten związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych występuje w truskawkach w stężeniu około 40 mg na 100 gramów owoców. Badania wykazały, że kwas elagowy może hamować rozwój komórek nowotworowych, szczególnie w przypadku raka jelita grubego i piersi.
Te owoce również warto wdrożyć latem do swojego menu
Poza wymienionymi tutaj „TOP-3” owocami, jest jeszcze wiele innych letnich odmian naturalnie rosnących w Polsce, które warto włączyć do diety. Oto niektóre z nich:
● czereśnie: bogate w potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę mięśni. Zawierają też dużo błonnika i witaminy C;
● wiśnie - obfitują w antocyjany i witaminę C. Mają działanie przeciwzapalne i wspomagają trawienie;
● porzeczki (czarne i czerwone) - prawdziwe bomby witaminowe. Wspomagają odporność i działają moczopędnie;
● agrest: świetne źródło witaminy C, pektyn i błonnika. Poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie i oczyszcza organizm.
Źródło: supermenu.com / poradnikzdrowie.pl / polskiesuperowoce.pl / opracowanie własne.