FacebookTwitterYouTubeIstagramRSS

Zaczęło pylić drzewo, które jest zmorą alergików. Wystarczy zjeść jabłko, aby dostać reakcji alergicznej

Nie mamy dobrych wieści dla alergików. Zaczęło pylić drzewo, które jest ich zmorą. Dotkliwa i niebezpieczna reakcja alergiczna może się objawić w najmniej oczekiwanym momencie, na przykład podczas jedzenia jabłka.

Fot. Pixabay.
Fot. Pixabay.

W powietrzu zaczęły się pojawiać alergeny brzozy, która jest zwykle jedną z najbardziej uczulających roślin w naszym kraju. Stężenie pyłków w powietrzu w krótkim czasie zwiększy się z poziomu niskiego do wysokiego, a trzeba pamiętać, że połowa alergików jest uczulona na jej pyłki.

Pojawiające się miejscami deszcze są sprzyjającym zjawiskiem nie tylko dla rolników i leśników, ale też alergików. Jednak najbliższe dni, które przyniosą więcej rozpogodzeń, a mniej opadów mogą być dla nich trudne, ponieważ pyłków w powietrzu będzie jeszcze więcej.

Alejka brzozowa. Fot. TwojaPogoda.pl

W przyszłym tygodniu, który zapowiada się słonecznie, sucho i ciepło, pylenie wejdzie w fazę intensywną, która potrwa do początku maja, szczególnie dokuczając podczas długiego weekendu majowego, gdy wielu z nas wybierze się na łono natury, aby wypocząć.

Unoszące się w powietrzu pyłki brzozy niosą ze sobą uczulający alergen, który wywołuje u alergików reakcje alergiczne, w tym nawet wstrząs anafilaktyczny. Sytuację poprawiać będą jedynie pojawiające się miejscami deszcze.

Fot. Max Pixel.

Jednak nawet deszcze w pełni pyłku nie zlikwidują. Będzie się on zbierać na ziemi i wszelkich przedmiotach, a kontakt z nim może być niebezpieczny. W przerwach między kolejnymi opadami w powietrzu ponownie będą się gromadzić pyłki.

Najgorzej jest w pobliżu brzóz, gdzie unoszą się pyłki, które u alergików mogą powodować problemy z oddychaniem, zmiany na skórze, kichanie i zapalenie spojówek. W Polsce ponad połowa osób cierpiących na pyłkowicę jest uczulona właśnie na alergeny brzozy.

Fot. Max Pixel.

Osoby uczulone na pyłek i wykazujące objawy krzyżowe powinny unikać pokarmów wywołujących tego typu objawy, a więc przede wszystkim surowych owoców i warzyw. Zjedzenie jabłka lub gruszki może nasilać reakcje alergiczne.

Obecnie w fazie pylenia znajduje się również wierzba, topola, jesion, wiąz i grab, ale na szczęście na ich alergeny jest uczulonych znacznie mniej Polaków. Najmniejsze ilości pyłków w powietrzu unoszą się podczas deszczu i krótko po jego wystąpieniu.

Źródło: TwojaPogoda.pl

prognoza polsat news