FacebookTwitterYouTubeIstagramRSS

To drzewo pyli na potęgę. Wystarczy zjeść jabłko, aby dostać groźnej reakcji alergicznej

Brzoza jest w tej chwili jedną z najbardziej uczulających roślin w naszym kraju. Stężenie pyłków w powietrzu osiągnęło swoje maksimum, a trzeba pamiętać, że połowa alergików jest uczulona na jej pyłki.

Fot. Pixabay.
Fot. Pixabay.

Pojawiające się miejscami deszcze są sprzyjającym zjawiskiem nie tylko dla rolników i leśników, ale też alergików. Ostatnie dni były dla nich niezwykle trudne, ponieważ pyłków w powietrzu było dużo więcej niż zwykle.

Obecnie sen z powiek uczuleniowcom spędza czarno-białe drzewo, które nadal znajduje się w szczycie pylenia. Mowa oczywiście o brzozie, która dokuczać będzie jeszcze przez kilkanaście dni, a w szczególności podczas długiego weekendu majowego, gdy wielu z nas wybierze się na łono natury, aby wypocząć.

Alejka brzozowa. Fot. TwojaPogoda.pl

Unoszące się w powietrzu pyłki brzozy niosą ze sobą uczulający alergen, który wywołuje u alergików reakcje alergiczne, w tym nawet wstrząs anafilaktyczny. Sytuację poprawiać będą obfite deszcze, które głównie skumulują się nad południowymi regionami.

W dalszym ciągu trudna sytuacja dla alergików i astmatyków obejmować będzie zachodnie i centralne regiony, gdzie nie padało najdłużej i gdzie sumy opadów w najbliższym czasie będą najmniejsze. Tam zapylenie jest bardzo duże, a alergicy zmuszeni są przyjmować leki.

Fot. Max Pixel.

Jednak nawet deszcze w pełni pyłku nie zlikwidują. Będzie się on gromadzić na ziemi i wszelkich przedmiotach, a kontakt z nim może być niebezpieczny. W przerwach między kolejnymi opadami w powietrzu ponownie będą się gromadzić pyłki.

Najgorzej jest w pobliżu brzóz, gdzie unoszą się pyłki, które u alergików mogą powodować problemy z oddychaniem, zmiany na skórze, kichanie i zapalenie spojówek. W Polsce ponad połowa osób cierpiących na pyłkowicę jest uczulona właśnie na alergeny brzozy.

Fot. Max Pixel.

Osoby uczulone na pyłek i wykazujące objawy krzyżowe powinny unikać pokarmów wywołujących tego typu objawy, a więc przede wszystkim surowych owoców i warzyw. Zjedzenie jabłka lub gruszki może nasilać reakcje alergiczne.

Obecnie w fazie pylenia znajduje się również dąb, buk, sosna, platan, jesion, grab, topola i wierzba, ale na szczęście na ich alergeny jest uczulonych znacznie mniej Polaków. Najmniejsze ilości pyłków w powietrzu unoszą się podczas deszczu i krótko po jego wystąpieniu.

Źródło: TwojaPogoda.pl

prognoza polsat news